Resipi Kuih Wade
Kuih wade ni memang menjadi kegemaran Tuan Suami bersama arwah abah mentua. Ingat lagi dulu setiap kali pulang ke Seremban abah selalu belikan kuih wade ni. Rindu sangat ketika itu.
Sekarang jika ada kuih wade, Tuan suamilah orang pertama yang akan berlari dapatkan. Memang kuih kegemaran beliau sepanjang zaman.
Nak buat kuih wade ni rupanya mudah saja rupanya bahan yang digunakan juga ringkas dan mudah dijumpai di mana- mana pasaraya.
Resipi Kuih Wade
Bahan- bahan:
2 cawan kacang dal (direndam 4 jam)
1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil)
5 tangkai cili kering (dimayang halus)
2 tangkai daun kari (dimayang halus)
2 biji cili api (dihiris nipis)
1 sudu besar jintan manis (ditumbuk sedikit)
Garam dan perasa secukupnya
1. Masukkan 2 cawan kacang dal ke dalam mangkuk.
2. Cuci dan tos kan air cucian kacang dal.
3. Rendamkan kacang dal dalam air bersih selama lebih kurang 4 jam supaya kacang menjadi lembut.
11. Apabila sudah masak di bahagian atas bolehlah dibalikkan kuih wade supaya bahagian bawah juga masak serata.
12. Kuih wade yang telah masak sempurna akan berwarna coklat keperangan. Bau daun Kari dan rempah ratus juga sangat naik dan sedap ketika ini.
13. Alhamdulillah, siaplah sudah kuih wade kita. Resipi yang dipilih kali ini memang tersangatlah sedap dan akan menjadi salah satu resipi pilihan keluarga.
Selamat Mencuba, semua!
#YatiMasakApetu

























Comments
Post a Comment