Resipi Sagu Laici Gula Melaka
Resipi Sagu Laici Gula Melaka ini sangat mengimbau kenangan manis ketika mana saya dan beberapa sahabat yang lain ingin membuka satu group masakan di laman sesawang muka buku yang bernama Masakan Berpuaka.
Tercetusnya idea membina Masakan Berpuaka ketika itu apabila kami iaitu Puan Ameera, Puan Liza, Puan Umi Watie termasuk saya yang terlalu suka berkongsi resipi menyatakan bahawa mengapa tidak kami bergabung mengumpul segala resipi di sebuah group masakan?
Ia merupakan memori yang cukup indah di mana kami berempat berbincang antara satu sama lain mengenai gambar, nama group serta syarat- syarat yang perlu dinyatakan ketika itu.
Tidak dilupakan juga buat sahabat- sahabat yang berada di belakang tabir yang telah banyak membantu serta memberi sokongan dalam melengkapkan Group Masakan Berpuaka.
Masakan Berpuaka diberi nama bukanlah bermakna masakan tersebut misteri atau berhantu sebaliknya ia diertikan sebagai resipi yang sangat istimewa serta bakal membuatkan orang teringat- ingat setelah mencuba resipinya. Ia berlaku spontan dan kami sepakat bersetuju.
Oleh itu, mari kita ke resipi yang sangat menggamit memori pada kali ini.
Sagu Laici Gula Melaka
Bahan kuah santan:
2 kotak santan Kara
1 cawan air kosong (cawan Ikea)
Secubit garam
1 tin buah Laici
Bahan Sagu:
2 cawan sagu merah/ putih
Air kosong secukupnya
Bahan Gula Melaka:
1 biji gula Melaka
2-3 helai daun pandan
1 cawan air (cawan Ikea)
Langkah Memasak:
1. Masukkan sagu ke dalam periuk.
2. Masukkan air secukupnya untuk merebus sagu.
3. Pastikan air lebih banyak dari biji sagu. Sagu akan berkembang. Jika air semakin kering tetapi sagu masih belum cukup jernih bolehlah ditambahkan air lagi dan masak sehingga kesemua menjadi jernih.
Biji sagu perlu sentiasa dikacau supaya tidak berkerak di bahagian bawah. Api pula biarkan sederhana kecil.
4. Biji sagu yang sudah masak sepenuhnya akan jernih begini. Setelah itu bolehlah ditutupkan apinya.
5. Tapiskan biji sagu.
6. Lalukan biji sagu dengan air bersih bagi membuang kanji yang melekat.
Ia menjadikan tekstur sagu lebih sedap dimakan dan tidaklah begitu melekit atau terlalu kenyal.
7. Toskan lebihan air dan masukkan sagu ke dalam bekas acuan. Biarkan sejuk seketika.
8. Sementara tunggu sagu menjadi keras dan sejuk kita masak kuah pula. Dalam periuk lain masukkan santan.
9. Simpulkan daun pandan dan masukkan ke dalam santan.
Comments
Post a Comment