Resipi Cucur Udang Kering Rangup Dan Sedap

 

Tempoh hari anak- anak teringin sangat makan cucur udang, tetapi geledah esbok tak jumpa pula udang. Jadi kita gantikan dengan udang kering. Pun sedap juga rupanya! Nah, 


Resipi Cucur Udang Kering Rangup Sedap


Bahan:

2 cawan tepung gandum

½ cawan tepung beras

½ cawan kucai (dipotong lebih kurang 2 inci) 

½ biji bawang besar (dihiris nipis) 

½ cawan lobak merah (disagat kasar) 

1 biji telur

Garam secukupnya

Gula sedikit

Sedikit serbuk kunyit

½ cawan udang kering (dicuci, direndam sekejap dan toskan airnya) 

Air secukupnya

1 kiub pati ikan bilis


Cara masakan:


1. Campur semua bahan kecuali air dan telur


2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga semuanya sebati dan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair.


3. Masukkan telur dan sebatikan. 

4. Biarkan adunan selama 30 minit dalam peti ais. 


5. Senduk adunan di dalam kuali dan lenyekkan supaya cucur menjadi nipis.

6. Goreng dalam minyak panas dengan api perlahan supaya cucur jadi garing.

7. Toskan minyak dan siap untuk dihidang!


Nota: Saya bancuh dulu kiub pati ikan bilis dengan sedikit air panas. Dah lumat, baru masuk dalam tepung.

Penambahan: Saya ada masukkan hirisan kobis juga. Sebab nak bagi anak makan sayur. Tak nak letak pun tak apa. Kira opsyenel lah. 


SELAMAT MENCUBA! 


#YatiMasakApetu

Comments

Most Popular